Ingatlan kereső

Részletes keresés
-
-
-
 - 

Sajtóhírek

Társadalmi katasztrófát okozhat a svájci frank (MTI - 2011.08.04., 15:17 )

2011.08.04.

A svájci frank újabb és újabb rekordokat döntöget, ami nem csupán a frank alapú hitellel rendelkezőkre veszélyes. A gazdasági veszélyek mellett súlyos társadalmi problémákat is felvet, a nem frank alapú hitelt felvevőket, illetve a hitellel nem rendelkezőket is elsodorhatják a hullámok.

Az elmúlt napokban minden tekintet a svájci frank árfolyamát követte, ami szédítő magasságokba kúszott, nemrég a 250 forintos lélektani határt is átlépte. A jelen pillanatban 244 forint körüli áron jegyzett valuta igen súlyos helyzetbe hozta az utóbbi idők árfolyam ingadozásait egyébként is megsínylő frankhiteleseket, de további hatásokkal is számolni kell.

A 252,94 forintos történelmi rekord, ami kapcsán a helyzet gazdasági hatásai mellett már komolyabb társadalmi vonatkozásokkal is számolhatunk. A Napi Gazdaság weboldalán álnév alatt megjelent egy cikk egy olyan pénzügyi intézmény vezetőjének tollából, aki korábban aktív szerepet vállalt a svájcifrank-alapú jelzáloghitel piacon. Az írás arra figyelmeztet, hogy a helyzet már rég nem a hitelesek megmentéséről szól, a probléma immár rendszerszintűvé emelkedett.

A Dr. Octopus álnéven publikáló szerző rámutat, hogy bár évek óta látható volt a probléma, semmiféle megoldás nem született még a megoldására. ?Semmilyen érdemi segítséget nem kaptak az adósok a tüneti kezelésen túl, és még elszomorítóbb az, hogy továbbra sem világlik fel semmiféle megoldás az alagút sötétjében.? - írja a szerző, kihangsúlyozva, hogy az elszabadult részletek gyakorlatilag teljesíthetetlen feladat elé állítják a hitelüket törleszteni szándékozókat.