Ingatlan kereső

Részletes keresés
-
-
-
 - 

Sajtóhírek

Eladó, de rezsi éhes (Forrás: vg.hu)

2022.12.01.

 A frissen piacra dobott eladó ingatlanok jellemzően nagy energiaigényűek, amikre legalább 5 millió forintot rá kellene költeni - csak nincs miből...

 20% csak szépséghibás

Az elmúlt hónap során eladásra kínált ingatlanok többsége erősen felújításra szorul - legfőképpen energetikailag. Nem véletlen, hogy a tulajdonosok szabadulni akarnak tőlük. Az eladók 54%-a bevallottan azért akarja értékesíteni az ingatlanát, mert tart a rezsiköltségtől, de felújításra nincs szabad tőkéje.

Mire kellene költeni?
Az Ingon.hu felmérése szerint átlagosan 5 millió forintot kellene költeni az energiazabáló ingatlanok alapvető felújításaira, azonban nem csak a tőke-, de a szakemberhiány is gátló tényezőként jelentkezik a tulajdonosok életében.

A leginkább tipikus, magukra várató felújítási munkálatok:
nyílászárócsere
fűtés-korszerűsítés
szigetelés
tetőcsere
napelem

Kik az eladók?

Elsősorban azok az átlagjövedelemből élők tartoznak az eladók közé, akik kimaradtak az elmúlt évek nagy pénzosztásaiból: a gyermektelenek és a nyugdíjasok.

Azok, akik már tisztában vannak azzal, hogy nem fogják tudni kifizetni egykönnyen a rezsiköltséget a téli hónapokban, akár nagyobb árengedményre is hajlandóak lennének annak érdekében, hogy túladjanak az ingatlanukon.
Más kérdés, hogy ha sikerrel járnak, utána hol fognak lakni, hiszen a kialkudott pénzen nem biztos, hogy hozzá tudnak jutni egy kevésbé energiafaló ingatlanhoz, amit fenn is tudnak tartani.

Annyival olcsóbb, mint amennyit rá kell költeni

Átlagosan kb. 7%-ot, azaz 4 millió forintot engednének az ingatlanok árából az eladók - ami teljesen korrekt annak fényében, hogy a felújítás költségei nagyjából ugyanannyiba fájnak.

A fentiek jól mutatják, hogy szép lassan, de fordulat következhet be a hazai ingatlanpiacon, ahol az eladók uralmát felválthatja a vevők királysága.

Forrás: vg.hu